cerita kita

Just another WordPress.com weblog

sesuap nasi… December 10, 2009

Filed under: Uncategorized — ahmad asmar @ 4:49 am

sebelum ni, kita tak pernah terfikir macam mana nak mendapatkan sesuap nasi, yang kita taw juz makan… makan…. makan… dan makan lagi. pernah tak kita terfikir mak bapak kita bekerja juz nak mandapatkan sesuap nasi untuk kita semua satu keluarga? susah payah bertarung dengan nyawa nak mendapatkan sesuap nasi tersebut.. pernah tak kita menghargai sesuap nasi tersebut? bila aku pikir-pikir balik macam ni la tanggungjawab yang besar untuk seseorang ketua dalam keluarga  kena mentadbir daripada A-Z daripada semurah-murah gula-gula hinggalah semahal-mahal rumah.

tak kira la di bandar ataupun di kampung, konsep nak mendapatkan sesuap nasi tersebut adalah sama,iaitu DUIT. duit ni dah macam satu power sesorang bila ada kat dunia ni. bila ada duit ja, semua boleh jadi. macam mana pulak untuk orang yang takde power?? aka orang yang susah?? macam mana mereka mencari sesuap nasi? di tengah panas berjemur.. ke sana, kesini. sampah untuk mata manusia lain, tetapi duit pada pandangannya. macam pengumpul tin minuman am i rite?? (nak koya BI sikit, hehehe) . so, sesuap nasi 2 haruslah kita hargai sebab ,tuhan memberi rahmat yang melimpah ruah kepada kita, andaikan semua rahmat-rahmat nie ditarik balik… ish3….. payah nak bayangkan nie ha… ingatlah Allah tempat kita  menyerahkan ketentuan nasib supaya dimurahkan rezeki dan dijauhkan daripada malang yang tidak tahu bila bakal menjelma.

sama-sama la kita pikir…..

Advertisements
 

13 Responses to “sesuap nasi…”

  1. Iqa Says:

    chanteq la….pic kamu sume cantik-cantik,curik boleh?HAHAHA

  2. rahami Says:

    nice shot bro..
    situ bkn kat cheras area pandan indah ke.
    situ siang bapak jam.

    thx bro coz sudi2 visit my page bro..

  3. saupix ahmad Says:

    salam asmar,

    cantik2 gambo kamu ambik.. 🙂

  4. die-art Says:

    fulamak…smart doh..bolehh bah kalau kau

  5. gmba bnda tu mst kt BTS kan

  6. serindit rimba Says:

    Wah..

    Gambar sangat cantik…! thank drop by kat blog kita 🙂

  7. FarEast Says:

    aku bersyukur dgn apa yg aku ada skang … jika rezeki diberi lebih, alhamdulillah =)

  8. vB Says:

    salam bro… nice pic ni.. cam mana buat.. clean n clear =)

  9. ahmad asmar Says:

    emm.. letak je camre statik.. xgerak2. ari 2 sy letak atas jejambat tu… hehehe. by da way, tq bro.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s